Ekożywność niszowa, ale z dużym potencjałem
Przemysł spożywczy | Rosnący popyt na produkty naturalne to szansa na rozwój dla certyfikowanych przetwórni oraz specjalistycznych sklepów.
Beata Drewnowska
407 przetwórni ekologicznych działało w Polsce na koniec 2013 roku – wynika z najnowszego zestawienia Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W porównaniu z 2004 r. było ich ponad siedem razy więcej. Natomiast rok do roku ich liczba poszła w górę o ponad 30 proc.
Firmy certyfikują swoją produkcję, bo rynek żywności ekologicznej, choć nadal niszowy, systematycznie rośnie. Szacuje się, że jego wartość sięga już niemal 700 mln zł i rok do roku idzie w górę o 10–20 proc.
– Udział certyfikowanej żywności w rynku spożywczym wynosi w Polsce 0,2 proc., podczas gdy średnia dla krajów starej Unii Europejskiej to 3 proc. Nie ma jednak powodów, abyśmy – wraz ze wzrostem świadomości konsumentów –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta